Oud En Nieuw Met Kinderen: Dat Vier Je Zo!
onlineperformanceagency
29 november 2015 
7 min. leestijd

Oud En Nieuw Met Kinderen: Dat Vier Je Zo!

Oud en nieuw met kinderen Wat vliegt zo'n jaar toch snel voorbij! Het lijkt wel alsof het gisteren nog zomer was, maar nee: het einde van het jaar komt snel dichterbij, en voor je er erg in hebt is het alweer januari. Maar gelukkig hebben we eerst nog de feestdagen om naar uit te kijken. Wij bij Planjeuitje.nl vinden Kerst en Oud en Nieuw misschien wel de leukste tijd van het jaar! De Kerst is meestal gereserveerd voor de familie, maar Oudejaarsavond is bij sommige mensen elk jaar weer een puzzel. Gaan we op stap, bij iemand of visite, of blijven we lekker thuis? Vier je Oud en Nieuw met kinderen, dan kan het moeilijk zijn een invulling van de avond te bedenken die voor het hele gezin leuk is. Als je er nou echt niet uitkomt hebben wij wel een aantal ideeën om Oud en Nieuw op een originele manier te vieren met het hele gezin!  

Ga op sjiek…

Met je kinderen ga je op Oudejaarsavond natuurlijk niet naar een sjiek gala, maar dat wil niet zeggen dat je je niet mooi aan mag kleden! Het kan juist super leuk zijn om er met je kinderen echt een feestelijke avond van te maken, vooral als jullie nog andere mensen hebben uitgenodigd om de jaarwisseling bij jullie thuis te komen vieren. Dus: papa's komen in pak, mama's in hun mooiste jurk en ook de kinderen mogen hun mooiste kleren uitkiezen om aan te doen. De kleine dametjes lakken hun nagels en dragen lippenstift, de heren doen hun haar mooi naar achteren met gel en dragen een strikje. Tiara's, witte handschoentjes, parelkettingen: niets is te gek! Bij een feestelijke outfit hoort natuurlijk wel een feestelijke omgeving. De woonkamer tover je daarom om in een echte balzaal. Discolampen en andere lichtjes, slingers, je kunt het zo gek niet bedenken of het hangt in jullie kamer. Als je geen discobol hebt om in de kamer op te hangen, is het ook leuk om die 's middags met je kinderen te knutselen van een ballon, papier maché en glitterpapier. De kinderen mogen van tevoren mee helpen met het uitzoeken van de muziek, zolang je er maar op kunt dansen! Serveer de hapjes op sjieke zilveren schalen en zorg natuurlijk voor champagne! De kids drinken kinderbubbels uit plastic champagneglazen. Zo maak je er een echt feestelijke avond van, en de foto's zullen super leuk worden.  

…Of juist helemaal niet

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je dit jaar even geen zin hebt om mensen te ontvangen of om ergens met het gezin naartoe te gaan. Even lekker met het gezin samen zijn is natuurlijk ook wel eens leuk, en Oud en Nieuw is daar ook een perfecte avond voor. Dus hou gezellig met het hele gezin een slaapfeestje! Na het eten trekken jullie allemaal meteen jullie pyjama's aan. Maar het wordt niet zo maar een avondje op de bank: de salontafel gaat aan de kant en de matrassen worden van de bedden gehaald en in de woonkamer gelegd, samen met alle kussens die er maar in het huis te vinden zijn. Anders is het natuurlijk geen echt slaapfeest! Haal van tevoren alle favoriete snacks van je kinderen (en van jullie zelf natuurlijk) in huis, want met Oud en Nieuw mag er best flink worden gesnoept. Jullie kunnen samen een film kijken, of jullie favoriete spelletjes spelen. Om middernacht kijken jullie het vuurwerk lekker van achter het raam, of, als de kids echt naar buiten willen, trekken jullie de jassen gewoon over jullie pyjama's aan (de buren zien het toch niet!). Daarna snel weer terug naar binnen! Ook leuk: doe een wedstrijdje wie het langst wakker kan blijven. De winnaar krijgt een leuke prijs!  

Plan nog meer uitjes:

Hou een bonte avond

Wij kennen geen kinderen die niet van verkleden houden, dus een bonte avond is met Oud en Nieuw een super leuke manier om je kinderen bezig te houden. Laat ze een week van tevoren beginnen met het voorbereiden van een leuke act, liedje of iets anders. Ze mogen samen doen of alleen, het het mag van alles zijn. Op Oudejaarsavond gaan ze de zelfbedachte stukjes opvoeren. Van tevoren print je een scoreformulier uit, en de ouders zijn de jury! De kids worden beoordeeld in verschillende categorieën, zoals outfit, originaliteit, uitvoering enzovoorts (dat ze allemaal de hoogste score krijgen zeg je er van tevoren natuurlijk niet bij). Aan het eind van het hele gebeuren volgt de prijsuitreiking; per categorie roep je een winnaar uit, zodat ieder kind een prijs krijgt. En dan de verrassing: ook de ouders hebben allemaal een stukje bedacht! Schrijf bijvoorbeeld een liedje op een voor de kinderen bekende melodie. Over elk kind zing je één of twee regels, zodat ze allemaal aan bod komen. En dan is het natuurlijk grappig als de ouders ook eens lekker gek doen! Rare dansjes, gekke stemmetjes en natuurlijk de meest belachelijke outfits. Nu is het de beurt aan de kinderen om voor jury te spelen. Ze krijgen dezelfde scoreformulieren, en ook zij reiken aan het eind van de avond een prijs uit. Jullie zijn precies op tijd klaar voor het vuurwerk om 12 uur.  

Zelfgemaakte hapjes…

Bij een (slaap)feest of bonte avond horen, zoals we al gezegd hebben, natuurlijk ook lekkere hapjes! Dingen als chips of popcorn voor bij de film tijdens je slaapfeestje koop je gewoon in de supermarkt, maar er zijn ook andere lekkernijen die extra goed smaken als je ze zelf hebt gemaakt, samen met je kinderen! Bij Oud en Nieuw horen natuurlijk oliebollen en appelflappen. Die appelflappen maak je natuurlijk zelf! Je kinderen zullen het super leuk vinden je hierbij te helpen. Vooral het bestrijken van de appelflappen met eigeel is een klusje dat je prima aan de kids kunt over laten. Dat wordt smullen!  

…en dan nog de versieringen!

Ook die zien er het gezelligst uit als ze zelf zijn gemaakt! Op Oudejaarsdag is het zelf maken van allerlei verschillende versieringen een toffe activiteit om met je kinderen te doen. Het voorbereiden op het feest kan ook leuk zijn! Feesthoedje kindWat dacht je bijvoorbeeld van feestelijke hoedjes? Print dit patroon een paar keer uit op gekleurd papier en laat je kinderen deze feestelijke hoedjes zelf versieren. Als je gasten krijgt, kunnen ze er voor iedereen eentje maken. Zet ze aan het werk met lijm, verf en glitter, en ze zullen er zeker iets moois van maken. En wat zullen ze trots zijn als iedereen 's avonds de hoedjes die zij hebben gemaakt op zet! En voor de verlichting zijn lampionnen en waxinelichtjes altijd leuk. Die kun je heel makkelijk laten maken door je kinderen! De lampionnen maken ze van een leeg pak melk. Knip de bovenkant van het pak en laat de kinderen met een prikpen, of, als ze al wat ouder zijn, met een schaar uit de zijkanten figuurtjes knippen. Een gekleurd, doorzichtig papiertje erachter plakken, lichtje erin hangen en klaar is kees! Waxinelichthoudertjes maken ze ook zelf, van een leeg jampotje (of een andere glazen pot) dat ze beschilderen met gekleurde verf of beplakken met doorzichtig kleurpapier. Zo staat je hele huis vol met sfeervolle verlichting die de kids zelf hebben gemaakt!  

En dan natuurlijk nog het vuurwerk…

En dan is het moment eindelijk daar: de klok slaat 12 uur en het nieuwe jaar begint! Een rondje gelukwensen hoort daar natuurlijk bij. Voor kinderen is dit de ultieme test voor hun geduld: ze willen natuurlijk niets liever dan meteen naar buiten (het liefst nog zonder jas) om naar het vuurwerk te gaan kijken! Heel begrijpelijk, want die harde knallen en mooie kleuren in de lucht zijn voor kinderen natuurlijk hartstikke spannend. Maar aan vuurwerk zit natuurlijk een keerzijde: als het niet zorgvuldig en voorzichtig af wordt gestoken, kan het behoorlijk gevaarlijk zijn. Er is niet voor niets ieder jaar wel een reclamecampagne op tv om voor de gevaren van het afsteken van vuurwerk te waarschuwen. Vooral voor kleine kinderen is het risico op een ongeluk groot, omdat ze zich vaak niet bewust zijn van de gevaren, en sneller de neiging hebben om onbekende objecten vast te pakken met de handen. Voor de jongere kinderen is daarom natuurlijk het beste advies: hou ze op een veilige afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken. De oudere kinderen kunnen onder begeleiding van papa of mama best een keer een rotje afsteken, maar bij Planjeuitje.nl zijn we eigenlijk helemaal geen fan van de combinatie kinderen en vuurwerk afsteken. Maar vuurwerk hoort er natuurlijk wel bij. Ga in de weken voor Oud en Nieuw eens langs bij de buren: wat zijn zij van plan qua vuurwerk? Misschien heeft de buurman wel heel veel vuurwerk en hoef je dus zelf niet veel meer te kopen en af te steken. Of misschien kunnen jullie wel afspreken een gezamenlijk potje te maken om wat vuurwerk te kopen, dat om 12 uur door de volwassenen op het pleintje wordt afgesproken. Zo hou je het leuk, maar zeker ook veilig! Een ander leuk alternatief voor 'echt' vuurwerk: wensballonnen! In veel Aziatische landen worden wensballonnen opgelaten om, zoals de naam al zegt, een wens in vervulling te laten gaan. Tegenwoordig kun je deze papieren lampions, die opstijgen doordat ze gevuld worden met hete lucht die van een kaars afkomstig is, ook in Nederland op veel plaatsen kopen. Je kinderen houden de ballonnen vast, papa of mama steekt het kaarsje aan en als ze de lampion loslaten mogen ze een wens doen! De opstijgende wensballonnen zien er in de lucht heel bijzonder uit, en zo kunnen je kinderen toch 'actief' deelnemen aan de viering van het nieuwe jaar, zonder dat ze al te veel risico lopen op ongelukken. Als dit geen goede ideeën zijn voor Oud en Nieuw met kinderen, dan weten wij het ook niet meer! Zo moet het zeker lukken om van de jaarwisseling een memorabele avond te maken die je kids niet snel zullen vergeten. Heb jij zelf nog meer leuke tips? Laat het ons weten!
Over de schrijver
onlineperformanceagency
Reactie plaatsen