Natuurgebieden in Brabant: De Complete Gids
onlineperformanceagency
19 november 2015 
8 min. leestijd

Natuurgebieden in Brabant: De Complete Gids

Brabants natuurgebied Dat er in Brabant veel te beleven valt, hoeven we je natuurlijk allang niet meer te vertellen. Maar wist je ook dat Brabant een ontelbaar aantal super mooie natuurgebieden heeft waar je heerlijk in kunt wandelen of fietsen? De Loonsche en Drunense Duinen en de Kempen ken je misschien al wel, maar door heel Brabant verspreid liggen allerlei prachtige plekken waar de natuur lekker zijn gang kan gaan en waar je heerlijk tot rust kan komen. Maar waar vind je die plekjes precies? Deze gids helpt je bij het ontdekken van de natuurgebieden die Brabant je te bieden heeft. Per regio vind je hier de mooiste natuurlijke plekken in Brabant, zodat je makkelijk en snel kunt zien wat voor mooie plekjes er in jouw buurt liggen!

Omgeving Eindhoven

1. Stevensbergen

Als je echt op zoek bent naar stilte moet je in het natuurgebied Stevensbergen zijn. Door het bos kun je heerlijk wandelen: als je geluk hebt zie je misschien zelfs een slang in het wild.

2. Dommeldal

In dit mooie beekdal kun je heerlijk wandelen of fietsen langs de Dommel. In dit gebied komen wel 50 verschillende broedvogels door - eens kijken hoe veel jij er ziet!

3. De Plateaux

Dit mooie natuurgebied bestaat uit bossen en hei, en er zijn verschillende vennen en andere wateren. Er zijn verschillende, allemaal even mooie wandelroutes, die je langs en over de Belgische grens leiden.

4. Dal van de Kleine Beerze

De Kleine Beerze is een kronkelende beek, die dwars door een prachtig landschap vol Schotse hooglanders loopt. Langs de beek loopt een mooie wandelroute met borden met informatie over het natuurgebied.

Plan nog meer uitjes:


5. Stippelberg

Dit gebied van wel 1000 hectare bestaat deels uit naaldbossen en deels uit een landgoed met een groot landhuis, omringd door rododendrons en andere planten. Er zijn verschillende wandelroutes die je een goed idee geven van de omvang van dit gebied.

6. Maaij

Maaij staat bekend om de vele vijvers en vogels, dus voor de vogelliefhebber is dit een heerlijke plek. Ook is er een rijksmonument: er zijn grafheuvels en urnen uit de bronstijd gevonden, die je kunt bekijken.

7. Malpie

Door dit mooie heidegebied kun je heerlijk wandelen en fietsen: er zijn verschillende mooie routes uitgezet waar je uit kunt kiezen. De Venbergse Molen is ook zeker een bezoekje waard.

8. Mirandolles Heike

In het bos op Mirandolles Heike ligt een galerie, met door het jaar heen wisselende exposities. Ook is er het Streekmuseum De Acht, waar je wandelingen of fietstochten onder leiding van een gids kunt bespreken.

Omgeving Tilburg

9. Oisterwijkse Bossen en Vennen

In de Oisterwijkse Bossen en Vennen liggen veel verschillende vennen, die al sinds de ijstijd bestaan! Tijdens het wandelen of fietsen zou je zomaar eens een ree kunnen tegenkomen. Ook zitten de bossen vol met spechten.

10. Huis ter Heide

Vlakbij Tilburg ligt Huis ter Heide, een natuurgebied met twee uitkijktorens die ieder voor een prachtig uitzicht zorgen. De wandelroutes leiden je langs het mooie landschap met Schotse hooglanders.

11. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Dit is misschien wel het mooiste natuurgebied van Brabant. De zandvlaktes zijn een prachtige plek om te wandelen, mountainbiken of paardrijden. Ook is er een uitkijkpunt met een tegel die, als je erop gaat staan, je van alles vertelt over de omgeving.

12. Moergestels Broek

Voor de ontginning was Moergestels Broek een gebied dat uit hooilanden bestond. Sinds het weer een natuurgebied is, is men er druk bezig ervoor te zorgen dat de hooilanden weer terugkeren. Er zijn geen wandelroutes uitgestippeld, dus hier kun je lekker je eigen weg zoeken.

13. Kampina

Tussen Boxtel en Oisterwijk ligt de Kampina, een natuurgebied dat heel divers is. De heidevelden kleuren prachtig paars in het najaar, en rond de vele waterplassen zijn regelmatig grotere vogels te zien. Ook grazen er runderen en schapen, en langs de wandel- of fietsroutes zijn uitkijkpunten aangelegd, vanaf waar je dit allemaal uitgebreid kunt bekijken.

Omgeving Den Bosch

14. Vlijmens Ven

Het Vlijmens Ven is een natuurgebied in ontwikkeling. Het blauwgrasland wordt uitgebreid, en er komt in totaal 170 hectare bij het gebied bij. Als het allemaal af is, kun je hier onder andere oog in oog staan met dassen, haviken en een Europese beschermde vlindersoort: het pimpernelblauwtje. Ook komen er nieuwe wandelroutes met uitkijkpunten.

15. Langenboomse Bossen

Het hout van de naaldbomen in de Langenboomse Bossen werd vroeger gebruikt voor productie, maar momenteel is men bezig open plekken in de bossen te creeeren, die zorgen voor meer diversiteit. Je kunt door deze naaldbossen heerlijk wandelen langs het water. Dit gebied wordt door Defensie gebruikt als oefenterrein, dus schrik niet als je af en toe herrie hoort!

16. Elshoutse Wielen

De naam van dit natuurgebied zegt het al: het wordt gekenmerkt door de maar liefst 16 plassen of wielen die door het hele gebied verspreid liggen. Dit gebied is populair bij vogels, maar ook grotere insecten als sprinkhanen kun je hier vinden. Ook hier zijn geen wandelroutes uitgeschreven, dus hier kies je je eigen weg.

17. Baardwijkse Overlaat

De Baardwijkse Overlaat was vroeger een constructie die ervoor zorgde dat het water in het omliggende gebied niet te hoog kwam te staan en voor dijkdoorbraken zorgde. Tegenwoordig is het een prachtig natuurgebied waar kikkers en salamanders graag leven. Het is hier heerlijk rustig, maar pas op voor natte voeten!

18. Maasuiterwaarden

De Maasuiterwaarden strekken zich maar liefst 70 kilometer ver uit, en worden gekenmerkt door de aanwezigheid van ontelbaar veel verschillende vogels. Ook heel bijzonder: hier leven bevers! Als je geluk hebt kom je ze tegen op één van de mooie wandel- of fietsroutes. Voor de echt fanatieke wandelaars is er de Maasmeanders-route, die wel 70 kilometer lang is.

19. Molenheide

Net als de Langenboomse Bossen is Molenheide een voormalig productiebos, waar gewerkt wordt om het gebied diverser te maken. Voor de fanatieke vogelspotter is het hier goed toeven, want naast allerlei zangvogels komen hier ook roofvogels zoals sperwers, valken en buizerds voor. In de winter huizen er vleermuizen, en Schotse hooglanders grazen er het hele jaar door.

20. Rijskampen

In de Rijskampen liggen twee eendenkooien, die nog in mindere mate worden gebruikt. Het landschap is plat en open, want dit gebied kan onder water worden gezet als er een overstroming dreigt. Er zijn helaas geen wandelpaden in dit landschap, maar vanaf de naastgelegen Hondermorgensedijk kun je mooi over het gebied uitkijken.

Omgeving Breda

21. Slikken bij de Sabina-Henricapolder

Bij hoog water liep dit natuurgebied vroeger onder, maar dat is nu niet langer het geval. Daardoor groeien er nu allerlei nieuwe gewassen, die zorgen voor een bont geheel. Het gebied is populair als broedplaats bij verschillende soorten vogels. Helaas is het niet toegankelijk voor bezoekers, maar misschien dat dat in de toekomst nog verandert.

22. Oosterheide

Tussen Oosterhout en Breda ligt Landgoed de Oosterheide. Aan het eind van de 19e eeuw zijn hier meer dan 70 verschillende soorten bomen geplant. Interessant zijn de voormalige oefenterreinen van Willem V, waar je nog restanten kunt zien van deze tijd. Ook loopt er een prachtige fietsroute van 40 kilometer dwars door het gebied, en kun je er natuurlijk ook wandelen.

23. Markdal

Ten zuiden van Breda ligt een groot weilandengebied, waar een beek dwars doorheen kronkelt: het Markdal. Dit uitgestrekte gebied is rijk aan fauna: in de winter kun je hier zelfs Canadese ganzen zien! Een mooi gebied dus om te wandelen of fietsen; bij de picknickplaats kun je even uitrusten en van het uitzicht genieten.

24. Hollandse Bossen

Bij Baarle-Nassau ligt Landgoed Hollandse Bossen. Zoals de naam al zegt is dit gebied rijk aan bomen, en vormt het een verbinding tussen verschillende andere natuurgebieden, wat ervoor zorgt dat planten en diersoorten zich kunnen verspreiden. De Hollandse Bossen zijn een prachtige plek om rustige wandelingen te maken.

25. Lange Maten

De Lange Maten is een heidegebied, waar druk wordt gewerkt om de natuur zo veel mogelijk te behouden en te herstellen. Daarom kun je helaas maar door een klein stuk van het gebied wandelen, zodat de natuur niet verder in gevaar komt. Een bijzonder gebied dus!

26. De Moeren

De Moeren is een heel gevarieerd landschap, waar veel bijzondere bloemen en planten groeien. Ook leven hier verschillende soorten zangvogels en zelfs reeën en fazanten! Zie maar eens hoe veel jij er tegenkomt tijdens een van de mooie wandelroutes, of breng een bezoekje aan het Vincent van GoghHuis, dat in het gebied ligt.

27. Chaamse Beek

Als je van wilde bloemen houdt, ben je in natuurgebied de Chaamse Beek op de juiste plek. Trek je regenlaarzen aan om het laarzenpad te bewandelen, dat niet voor niets zo heet: je loopt hier dwars door de natte graslanden, tussen de kikkers door!

28. Kievitsmoeren

Midden op de Kievitsmoeren ligt de Abdij Maria Toevlucht, waar monniken leven en je het prachtige klooster en de aangelegen tuin kunt bezoeken. Ook is de abdij een mooi startpunt voor verschillende wandelroutes langs de akkers van het gebied.

29. Wallsteijn

Wallsteijn is een bijzonder natuurgebied met verschillende soorten begroeiing. Middenin het gebied is een mooie uitkijktoren, en er is een moestuin die je kunt bezoeken. Geniet van een van de maar liefst 7 wandelroutes, of ga heerlijk fietsen door dit gebied.

Omgeving Bergen op Zoom

30. West-Brabantse Dijken

Wandel of fiets langs de mooie, oude dijken van dit natuurgebied, of bezoek het Fort Henricus, dat in 1627 gebouwd is en dus rijk is aan historie. In de knotwilgen zie je misschien wel een echte steenuil!

31. Slikken van de Heen

De Slikken van de Heen zijn een mooi voorbeeld van Nederlandse wildernis. Hier gaan dieren en planten hun eigen gang. Het gebied is rijk aan vogels, en doordat de grond zout is, groeien hier vele bijzondere planten die je nergens anders ziet. Het gebied is niet toegankelijk voor bezoekers, maar vanaf de sluizen van Beneden Sas heb je een prachtig uitzicht.

32. Steenbergse Vliet

Steenbergse Vliet is een natuurgebied dat niet te bekijken is te voet of met de fiets, maar wel met de kano! Probeer met je verrekijker vogelsoorten als de kiekendief of roerdomp te ontdekken in het riet. Vanaf de Vlietdijk heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied.

33. Groote Meer

Loop één van de twee wandelroutes of fiets de mooie fietstocht door natuurgebied Groote Meer en ontdek de vele diersoorten die er leven. Het gebied is een mooie verzameling van bos, heide, zand en water.

34. De Reten

De graslanden, akkers en heiden van natuurgebied De Reten zitten vol met allerlei diersoorten en mooie planten. Hier leven heidekoeien, een schattige kleine koesoort die rustig grazen op de akkers. De heide wordt steeds verder hersteld waardoor de diversiteit aan flora en fauna wordt uitgebreid.

35. Dintelse Gorzen

De Dintelse Gorzen worden gekenmerkt door een enorme diversiteit aan planten. Dit komt doordat de grond zowel zoet als zout is, en er dus veel verschillende gewassen kunnen groeien. Ook zijn er veel vogels en grazen er Shetland-pony's en Schotse Hooglanders. Naast de wandelroute van 5 kilometer kun je ook een excursie boeken onder leiding van een gids!

36. De Brabantse Wal

De Brabantse Wal is een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland, en ook aan andere dieren en planten is er geen gebrek. Het natuurgebied kent een rijke geschiedenis, en er komen veel heerlijke streekproducten vandaan. De mogelijkheden zijn hier eindeloos, dus je blijft hier steeds nieuwe dingen ontdekken.

37. Visdonk

Aan de rand van Roosendaal ligt Visdonk, een landgoed dat bestaat uit bos en weiden met koeien en allerlei andere soorten dieren. Je kunt er heerlijk wandelen, maar ook mountainbiken en paardrijden is mogelijk. De honden mogen er loslopen, dus je hebt er totale vrijheid.

38. Abdijbossen

Door de Abdijbossen kun je verschillende wandelroutes lopen, en onderweg kom je de meest uiteenlopende vogelsoorten en andere dieren tegen. Uitrusten onder het genot van een hapje of drankje is op meerdere plekken mogelijk.

39. Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide is een wandelgebied bij uitstek. De natuur is er prachtig, en ook kun je een bezoek brengen aan drie mooie gebouwen die ieder hun eigen geschiedenis hebben. Er zijn maar liefst 11 verschillende wandelroutes!

40. Noordpolder van Ossendrecht

Dit mooie poldergebied ligt aan de voet van de Brabantse Wal. Vanaf het mooie uitkijkpunt kun je van het uitzicht genieten, of je kunt zelf door het gebied heen wandelen, op zoek naar diersoorten als fazanten en reeën.

41. Rucphense Bossen

In de Rucphense Bossen kun je eindeloos wandelen en mooie fietsroutes afleggen, die je zelf van tevoren kunt uitstippelen. Op de heide zijn open plekken gemaakt, zodat de levendbare hagedis zich hier thuis kan voelen. Eens kijken of je hem tegenkomt!     Met dit handig overzicht heb je alle mooie natuurgebieden die Brabant te bieden heeft in één oogopslag bij de hand. Hou de Planjeuitje in de gaten, want binnenkort komen er meer artikelen in deze serie!   Welk natuurgebieden in Brabant vind jij het mooist? Laat het ons hieronder weten!     Bron: Natuurmonumenten

Over de schrijver
onlineperformanceagency
Reactie plaatsen