Als je het mij vraagt is Tilburg een van de leukste, opkomende steden van Nederland. Met de hippe spoorzone en de gezellig Piushaven is er voor ieder wat wils. Een stad met enorm veel creatieve en ondernemende mensen die houden van gezelligheid en een hapje en een drankje. Maar behalve eten, drinken en winkelen is er nog veel meer te doen in deze stad. Reden genoeg om eens op zoek te gaan naar de leukste activiteiten in en rondom Tilburg. En ik kan je vertellen: voor jong en oud is er genoeg te doen hier in het gezellige Brabant. Staat deze stad al op jouw lijstje?

1. Schrobbelèr

“Waar vriendschap gevierd wordt komt Schrobbelèr op tafel.” Dat is de slogan van Schrobbelèr, de Tilburgse kruidenlikeur die je geproefd moet hebben tijdens je bezoek aan Tilburg. Een drankje dat ontstond in de jaren ’70 door verschillende bestaande dranken en een aantal homeopathische middelen te mengen. Wat de ingrediënten precies zijn? Dat is na al die jaren nog steeds een goed bewaard familiegeheim. En weet je dat de naam ook van oorsprong uit Tilburg komt? De Schrobbelaar was namelijk de persoon die wol ontwarde voordat het gesponnen werd. En ook de kruik waar de drank uit geschonken wordt komt uit de Tilburgse textielindustrie.

Alle details over deze likeur ontdek je tijdens een recentelijk compleet vernieuwde rondleiding door de distilleerderij. Tijdens deze rondleiding word je meegenomen in de wereld van Schrobbelèr en mag je uiteraard proeven en ruiken aan deze oh zo lekkere likeur. Zeker een aanrader wanneer je in Tilburg bent! Let op: de rondleidingen worden alleen op zaterdagen en zondagen gegeven. Voor groepen vanaf 15 personen is het doordeweeks ook mogelijk.
Lees meer…

2. Aquafun4you

Eerder vertelden we je al over de Piushaven in Tilburg. Een tijdje geleden was het nog een ondergeschoven kindje, en het scheelde zelfs niet veel of de haven was ingeruild voor een grote parkeerplaats. Gelukkig is dit niet gebeurd en is de locatie tegenwoordig helemaal hot. Het gebied is nog steeds in ontwikkeling en het ene na het andere winkeltje schiet uit de grond. Naast dat je er enorm lekker kan eten en drinken, zijn er ook leuke activiteiten te beleven in de Piushaven.

En wat is er dan leuker dan een activiteit óp het water? En wie kan dat beter verzorgen dan Aquafun4you? Zij verhuren verschillende soorten boten, waterfietsen, kano’s en kayaks. Een prachtige manier om deze waterrijke omgeving te verkennen. Dus: ben jij op zoek naar de ideale activiteit voor een teamuitje, bedrijfsuitje, vriendenweekend of gewoon een dagje weg? Dan ben je bij Aquafun4you zeker aan het juiste adres!
Lees meer…

3. Verrassend Tilburg en meer

Echte schoonheid zit van binnen. Verrassend Tilburg is opgericht met het idee om mensen bij elkaar te brengen. En dat is zeker gelukt! Met verrassend Tilburg kan je op bezoek bij bijzondere stadsbewoners maar kan je ook op ontmoetingsreis bij mensen op het platteland van Brabant. Hoe bijzonder is dat?! Met je groep start je op een gezellige locatie, daarna ga je met de fiets, scooter of auto naar je eerste bestemming. Deze eerste bestemming kan altijd verschillend zijn.

Zo kan je bijvoorbeeld op bezoek in het atelier van een tassenmaker, een muzikant, een verzamelaar, een pater in een klooster en noem maar op. Deze bezoeken kan je combineren met een creatieve of culinaire workshop. Ga je bijvoorbeeld schapen drijven bij een herder of wil je een rondleiding in de spoorzone van Tilburg? Naast het bij elkaar brengen van mensen, organiseert Verrassend Tilburg ook verschillende workshops en andere uitjes. Wil jij een keer wat anders dan die standaard uitjes? Dan is Verrassend Tilburg zeker een aanrader. Ga jij op ontdekkingsreis?
Lees meer…

4. Theaters Tilburg

Wist je dat de gemiddelde Nederlander meer dan twee uur per week Netflix kijkt? En wist je dat we een aantal jaren geleden nog een week moesten wachten voordat we de volgende aflevering van een serie konden zien? En kan jij je de tijd nog herinneren dat we videobanden opnamen? En wist je dan ook dat mensen nog langer geleden niet eens een televisie hadden? In die tijd was theater er al wel. En thank god dat de theaters in Nederland nog steeds bestaan.

Zo ook in Tilburg. Theaters Tilburg bestaat uit de Schouwburg, de concertzaal, de studio en filmfoyer Tilburg. En ik kan je vertellen: Theaters Tilburg heeft voor ieder wat leuks te bieden. Van schouwspelen van lokale toneelverenigingen tot optredens van Nederlands bekendste cabaretiers, zangers, zangeressen en bands. Dus: zet die televisie maar af en begeef jezelf naar het theater.
Lees meer…

5. Ontdekstation013

Burgemeester Brokxlaan 20 – Tilburg
In een prachtige oude fabriekshal vind je Ontdekstation13. In deze hal werden vroeger treinen gerepareerd. Het is een uitdagende plek waar je allerlei creatieve workshops kunt volgen. De workshops zijn ontzettend uiteenlopend maar altijd stimulerend, educatief en vooral heel erg leuk.
Wat dacht je van een workshop drone vliegen of bouw je eigen raket. Leer digitaal tekenen op geweldige tekenschermen, leer hoe een stofzuiger er van binnen uit ziet. Werk veel met techniek en moderne snufjes.

Ontdekstation13 zorgt ervoor dat zowel techniek als creativiteit en wetenschap samengebracht worden. Erg leuk ook om te ontdekken of de interesses van kinderen misschien wel in een van deze disciplines ligt. Niet alleen kinderen zijn welkom, ook volwassenen mogen aanschuiven wat het een erg leuke familiebezigheid maakt. De locatie is tevens zeer geschikt voor kinderfeestjes.  Kinderen zijn al voor €7,50 welkom. Check voor de openingstijden en voor de speciale evenementen die er gedurende het jaar georganiseerd worden de website.
Lees meer…

6. Beekse Bergen

In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight… Bij een bezoekje aan de Beekse Bergen lijkt het net of je in de Lion King bent belandt. Aan de rand van Tilburg, officieel in het naastgelegen dorpje vind je dit safaripark. Met meer dan 150 diersoorten, waaronder the big 5, is dit het grootste Wildlife dierenpark van de Benelux. Wat heel gaaf is; je kan tussen deze dieren doorrijden met je eigen auto! Heb je geen eigen auto? Dan kan je dezelfde route afleggen met de safaribus. En naast deze bus hebben ze ook een safariboot die je van de ene kant van het park naar de andere kant vervoert. En als je geen genoeg kan krijgen van dit park kan je ook nog blijven slapen. Sinds kort is namelijk het Safari Resort geopend, waar je kan overnachten tussen de wilde dieren. De volgende ochtend zit je dus met een olifant aan het ontbijt en waan je je helemaal op de Afrikaanse Savanne.
Lees meer…

7. Textielmuseum

Tilburg is ook wel bekend als de textielstad. Bij een bezoekje aan Tilburg mag je het textielmuseum dus absoluut niet overslaan. In 1958 opende dit museum in een voormalige fabrikantenvilla en in 1985 verhuisde het naar de plek waar je het museum nu nog steeds kan vinden: in de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co. In het museum vind je bijvoorbeeld de DamastWeverij en de Wollendekenfabriek. Je ziet machines aan het werk en ook kan je een film bekijken over hoe dit er vroeger allemaal aan toe ging. Een leuk stukje Brabantse geschiedenis.
Lees meer…

8. Trappistenklooster Abdij Koningshoeven

Zeg je ‘Tilburg’, dan zeg je ‘La Trappe’. In Berkel-Enschot, aan de rand van Tilburg, bevindt zich Abdij Koningshoeven waar al jaar en dag de verschillende La Trappe biertjes worden gebrouwen. In 1880 vluchtten een aantal Frans monniken naar Brabant op een stuk heide met een aantal hoeven. Door de plaatselijke bevolking werden deze hoeven de ‘Koningshoeven’ genoemd, en daar ligt dan ook de oorsprong van de Abdij die kort daarna werd gebouwd. Het eerste trappistenklooster van Nederland was een feit. Vandaag de dag kan je het Trappistenklooster nog steeds bezoeken om één van de lekkerste biertjes van Nederland te proeven. Je kan kiezen voor een rondleiding door de brouwerij, waarin je wordt meegenomen in het gehele brouwproces, het kloosterleven en de historie van de brouwerij. Geen zin in een rondleiding? Dan kan je ook wat eten en/of drinken in het proeflokaal of de mooie tuinen van het klooster. Honger? Zo veel mogelijk producten op de kaart worden gemaakt met producten uit de Brabantse Kempen én met bier van La Trappe zelf. Zeker een aanrader!
Lees meer…