Waarom Streekproducten Goed Zijn Voor Jou En Je Omgeving
onlineperformanceagency
03 november 2015 
6 min. leestijd

Waarom Streekproducten Goed Zijn Voor Jou En Je Omgeving

Streekproducten Streekproducten lijken steeds populairder te worden. Er komen steeds meer speciale winkels voor deze producten bij, en ook in de grote supermarkten kun je steeds vaker voedsel uit de regio kopen. Het lijkt alsof men steeds meer waarde begint te hechten aan lokaal gemaakte producten. Dit kan verschillende redenen hebben. Als mensen iets kopen, willen ze bijvoorbeeld steeds meer en beter weten waar hun product precies vandaan komt. Sinds het ontstaan van de massaproductie is het productieproces zelf voor de consument steeds onduidelijker aan het worden. Wat wordt er allemaal met een bepaalde grondstof gedaan om het tot eindproduct om te vormen? En wat zit er nou allemaal precies in ons eten? Zelfs als we op de ingrediëntenlijst kijken worden we vaak nog niet veel wijzer. E-nummers, emulgators, toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen... Het is vaak onduidelijk wat we nu precies in onze monden stoppen, en of wat we eten wel echt zo gezond is als we denken. Om die reden hechten mensen steeds meer waarde aan authenticiteit van het product. We willen weten dat een product echt is wat het zegt dat het is. Daarom vinden we het prettig als het product uit een streek afkomstig is die we kennen. Streekproducten koop je vaak rechtstreeks van de producent, die zomaar eens een boer of kweker zou kunnen zijn die je persoonlijk kent! Dit geeft je als klant meer vertrouwen. Ook weet je zo zeker dat de opbrengst rechtstreeks bij de juiste personen terecht komt. Het hele proces van kopen en verkopen is directer, wat de klant van nu aanspreekt. Het kopen van een streekproduct brengt vaak ook een aparte beleving met zich mee. Een bak aardbeien rechtstreeks van de boer kopen is toch iets anders dan deze uit de schappen van de supermarkt te halen. Streekproducten worden vaak op ambachtelijke wijze gemaakt, en dat waardeert de consument. Het woord ‘streekproduct’ heeft dus een positieve connotatie: de meeste mensen weten wel dat dit verantwoorde producten zijn. Maar waarom is dat precies zo? Er zijn verschillende redenen waarom het kopen van streekproducten een verstandige keuze is.

Waarom streekproducten?

Ten eerste zijn streekproducten beter voor het milieu. Dat zit hem voornamelijk in het feit dat zo’n product vaak rechtstreeks van de producent gekocht kan worden, en dat dus transport van het product niet nodig is. Dit draagt bij een schoner milieu, want het scheelt een hoop aan uitlaatgassen. Zelfs als het product vervoerd wordt naar een verkooppunt, blijft het binnen de regio. De kilometers die het product af moet leggen blijven dus beperkt, wat leidt tot een minder hoge CO2-uitstoot. Streekproducten kopen Door streekproducten te kopen, stimuleer je de lokale economie. Doordat er vaak weinig of geen tussenhandel bij komt kijken, gaan de opbrengsten rechtstreeks naar de producent. Zo kun je kleine agrarische ondernemingen stimuleren, die het anders misschien niet op zouden kunnen nemen tegen de grootschalige producenten. Je draagt dus bij aan het voortbestaan van bijvoorbeeld kleine boerderijen. Ook zorgt de opening van bijvoorbeeld een winkel voor streekproducten zorgt voor meer werkgelegenheid in de regio. Door de toenemende populariteit van streekproducten blijven lokale recepten beter behouden – streekproducten dragen dus ook bij aan de lokale cultuur.

Plan nog meer uitjes:

Bovenop het feit dat streekproducten milieuvriendelijker zijn, is het vaak ook nog eens zo dat de producten op diervriendelijke wijze worden gemaakt. Een van de vereisten van het Keurmerk Erkend Streekproduct (zie verderop in dit artikel voor meer uitleg) is dat het product diervriendelijk moet zijn gemaakt. Een groot deel van deze producten is dus biologisch! Dat wil zeggen dat de dieren biologisch voedsel krijgen, meer leefruimte hebben en niet genetisch gemodificeerd worden voor de voedselproductie. Zo kun je met een gerust hart van voedsel uit de regio genieten.   Het feit dat streekproducten op een biologische, milieuvriendelijke wijze worden gemaakt, heeft natuurlijk ook invloed op het effect dat deze producten hebben op je gezondheid. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat groente en fruit die op een natuurlijke wijze worden geteeld gezonder voor je zijn dan genetisch gemodificeerde producten. Ook wordt de toevoeging van kunstmatige stoffen beperkt, zodat je er zeker van kunt zijn dat je een zo natuurlijk mogelijk product in je handen hebt.   En dan als laatste natuurlijk de smaak! Mensen die vaak streekproducten kopen zijn over het algemeen van mening dat deze producten beter smaken dan producten die niet lokaal worden gemaakt. Dit heeft mede te maken met de versheid: doordat het product recht van de producent afkomt is het altijd vers, en dat heeft natuurlijk invloed op de smaak. Verder worden streekproducten meestal op een natuurlijkere wijze gemaakt: er worden minder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd, en ook zitten er minder conserveringsmiddelen in.

Keurmerk Streekproducten

Erkend streekproductIn 1999 is de Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) opgericht. Dit is een keurmerkorganisatie, die het keurmerk Erkend Streekproduct uitreikt aan producenten van lokale producten. Dit keurmerk heeft officiële erkenning gekregen van het ministerie van Economische Zaken, wat betekent dat de Stichting Streekeigen Producten Nederland de landelijke vertegenwoordiger is als het om de sector van streekproducten gaat. Het keurmerk Erkend Streekproduct is een onafhankelijk keurmerk. Dat wil zeggen dat het keurmerk eerlijk wordt uitgedeeld: van dingen als omkoping is dus nooit sprake. Een betrouwbaar label dus, waarmee je in één keer kunt zien of het product dat je in je handen hebt aan de criteria voldoet. Er zijn namelijk vier eisen waar een product aan moet voldoen voordat dit het keurmerk Erkend Streekproduct krijgt.   Ten eerste moet het product natuurlijk afkomstig zijn uit de streek. Een streek is een gebied met een makkelijk herkenbaar landschap of een bekende cultuur, zoals bijvoorbeeld de Wadden of Zeeland. De grenzen van een streek worden vaak bepaald door bestuurlijke grenzen, en het product moet dus binnen die grenzen zijn gemaakt; een Limburgse vlaai is geen Limburgse vlaai als deze net buiten de grenzen van Limburg gemaakt wordt. Ook moet het voor de koper van het product direct duidelijk zijn uit welke streek het product afkomstig is, en door wie het is gemaakt. De etiketten en merken op het product moeten dit dus duidelijk weergeven.   De grondstoffen en ingrediënten van het product moeten uit de streek zelf komen, deels of helemaal:
In het geval van producten met een duidelijk kenmerkende basisgrondstof, zoals brood, zuivelproducten, vlees, honing, vruchtensappen, bier, wijn, dient de basisgrondstof volledig in de streek te zijn geproduceerd; In het geval van samengestelde grondstoffen, zoals jam, siroop en gebak dient daarbij tenminste 51% van de grondstoffen uit de streek afkomstig te zijn. Bron: Keurmerk Erkend Streekproduct
Amelander roggebrood, bijvoorbeeld, mag dus niet gemaakt worden met rogge die buiten Ameland wordt verbouwd. Bij dierlijke producten geldt de regel dat het voer dat het vee te eten krijgt voor minstens 51% van lokale afkomst moet zijn. De dieren zelf moeten in de streek zijn geboren, of er voor het grootste deel van hun leven hebben geleefd. Dit criterium zorgt ervoor dat de lokale economie ook daadwerkelijk wordt gestimuleerd.   Niet alleen de grondstoffen, maar ook de verwerking van deze grondstoffen moet binnen de streek zelf plaatsvinden. De eindproducten moeten dus in de streek zelf bereid zijn, maar ook dingen als sorteren en verpakken moeten lokaal gebeuren. Ook deze derde eis zorgt ervoor dat de streekproducten die het keurmerk dragen bijdragen aan de lokale economie; één van de voornaamste doelen van de Stichting Streekeigen Producten Nederland.   Als laatste moeten het eindproduct en de grondstoffen op een ‘maatschappelijk verantwoorde wijze’ worden geproduceerd. Dat betekent dat de productie duurzaam moet zijn, en dat er gelet wordt op dingen als dierenwelzijn en biodiversiteit. Veehouders moeten diervriendelijk te werk gaan (geen intensieve veehouderij) en plantaardige producten moeten seizoensgebonden zijn. Ook voor de visserij zijn bepaalde eisen gesteld met betrekking tot duurzaamheid.   Het is vooral dit laatste criterium dat vaak de keuze voor een streekproduct bepaalt. Zoals we al eerder zeiden aan het begin van dit artikel beginnen mensen zich steeds meer bewust te worden van het productieproces van de artikelen die ze in de supermarkt kopen. Plofkippen en producten uit megastallen worden steeds vaker in de ban gedaan en verruild voor biologisch verantwoorde producten. Als je een product ziet dat het keurmerk Erkend Streekproduct draagt, weet je dus dat dit het geval is. En dat is fijn, want zeg nou zelf: dieren en het milieu zouden toch niet moeten hoeven lijden voor ons eten?

Streekproducten in Brabant

Dat streekproducten een goede, verantwoorde keus zijn is dus duidelijk. Ook in Noord-Brabant is aan heerlijke streekproducten geen gebrek. Neem bijvoorbeeld eens de Brabantse Wal. In het Zuidwesten van Noord-Brabant, op de rand van de grens met de provincie Zeeland, ligt deze verhoging van het landschap. Uit deze streek zijn verschillende heerlijke lokale producten afkomstig. Bijvoorbeeld bij Frank en Carola Hereijgers in Lepelstraat, die zelfgeteelde producten verkopen in hun boerderijwinkel. Of in Halsteren, waar Cees van Tiggelen de lekkerste Brabantse Wal asperges kweekt. Een andere lokale specialiteit is de heerlijke walnootolie, die je onder andere kunt kopen bij Van Agtmaal in Huijbergen – hier kun je zelfs deelnemen aan een proeverij van verschillende soorten walnootolie uit Nederland en Vlaanderen.   Maar de Brabantse Wal is niet de enige plaats waar je verse streekproducten uit Brabant kunt krijgen! Op de site van het keurmerk Erkend Streekproduct kun je handig per regio zoeken bij welke bedrijven je streekproducten koopt die het keurmerk dragen, zodat je precies weet wat je in huis haalt. Verantwoord genieten, wie wil dat nou niet?   Heb jij ook goeie tips voor heerlijke, bijzondere streekproducten bij jou uit de buurt? Laat ze hieronder achter!
Over de schrijver
onlineperformanceagency
Coriene
Door

Coriene

op 05 Nov 2015

zijn wij ook opgenomen in jullie bestand of nog niet?

Sander Hendriks
Door

Sander Hendriks

op 06 Nov 2015

Bedankt voor je berichtje Coriene. We nemen contact met je op. Met vriendelijke groet, Redactie Planjeuitje.nl.

sven butzelaar
Door

sven butzelaar

op 28 Mar 2019

hee, er werd gezegd dat het kopen van streekproducten ook veel co2 bespaart, ik vroeg me af of jullie ook een beetje een idee hebben over hoeveel co2 dit gaat. natuurlijk verschilt dit heel erg per product maar hebben jullie misschien een soort gemiddelde?

Reactie plaatsen